Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Huolellisempi Kataja puristi pisteet ToPolta

 
Huolellisempi Kataja puristi pisteet ToPolta

ToPo, Helsinki - Joensuun Kataja 90-92 (21-27, 46-54, 68-73)

Kiireisille: matsi pähkinänkuoressa

Kuumeista Sami Lehtorantaa ja vasta maahan saapunutta Jason Conleyta vailla ollut Joensuun Kataja oli aavistuksen verran kotijoukkue ToPoa huolellisempi perjantain liigakierroksella Töölön Kisahallissa. Kataja hallitsi ottelua ensimmäisellä puoliajalla takamieskolmikkonsa Petri Virtanen-Juha Sten-Antti Kanervo hyökkäyspään suorituksilla ja piti päänsä kylmänä toisella puoliajalla, kun ToPo rynnisti kovan kolmikkonsa Hanno Möttölä-LaVell Blanchard-Frank Richards johdolla kahdesti johtoon. ToPo johti 1:37 minuuttia ennen loppua Richardsin kolmosen jälkeen numeroissa 88-87, mutta erinomaisen toisen puoliajan pelanneet amerikkalaiset Darren Fells ja Jared Newson johdattivat ratkaisuillaan Katajan neljän pisteen karkumatkalle. ToPo tuli vielä kahden pisteen päähän, mutta sortui kolmesta viimeisestä hyökkäyksestään kahdessa pallonmenetykseen.

1. neljännes

Avauskymmenminuuttinen sujuu tiukasti Joensuun Katajan merkeissä. Erityisesti Katajan joukkuehyökkäys on esimerkillisen kurinalaista. Takamieskolmikko Petri Virtanen-Juha Sten-Antti Kanervo jauhetaan screenien takaa hyviin asemiin ja vapaat miehet liikkuvat kärppänä korin alle synnyttäen jatkuvia takaovitilanteita. Vaikka niin Petri Virtanen, Antti Kanervo kuin Darren Fellskin ovat heittotuulella, ToPo pysyy pelissä mukana vikkelien takamiestensä haastaessa joensuulaisia virkaveljiään. Erityisesti Michael Poundsin ollessa kentällä ToPo lunastaa Katajalta vähintään joka toisessa hyökkäyksessä matkan vapaaheittoviivalle. Kataja kuitenkin päättää jakson kuuden pisteen johdossa, 21-27, erityisesti kolmen pisteen heittopelinsä ansiosta: viisi yritystä, neljä sisään.

2. neljännes

Kataja tiivistää otettaan ToPon joukkuepuolustuksesta, kun Turun lahja suomalaiselle koripallolle, Juha Sten saapuu kehiin. Sten ja Petri Virtanen hajottavat läpiajoillaan ToPon puolustusta kerta toisensa jälkeen ja lähinnä LaVell Blanchardin kaksi oikea-aikaista kolmosta pitävät ToPon pelissä mukana. Kataja sulloo palloa ToPon korisukkaan joka ainoassa hyökkäyksessä muutaman minuutin ajan ja johtaa parhaimmillaan lukemissa 33-47.

Kun hätä on suurin, apu on lähellä. ToPo alkaa pelata järjestelmällisesti palloa 1-1-tilanteisiin vaihdosta kentälle saapuneelle Hanno Möttölälle, joka kiertää Juho Nenosta ja Matias Ojalaa ja nostaa kuudella perättäisellä pisteellään ToPon takaisin kymmenen pisteen päähän. Samalla stadilaiset alkavat saada stoppeja toisessa kenttäpäädyssä ja ero kutistuu yhtäkkiä kuuteen pisteeseen, 43-49. Juha Stenin kolmonen ja Petri Virtasen viime hetken 1-1-ratkaisu jättävät Katajalle kuitenkin tukevan taukojohdon, 46-54.

3. neljännes

Coach Lopez asettaa toisen puoliajan alkajaisiksi kentälle Tero Laitisen, joka tuo kotijoukkueen puolustuspäähän lisää virtaa. Katajan takamiehet pysyvät tiukasti puolustajiensa varjossa samalla, kun joensuulaisten sisäpelaajat ahdistetaan mahdottomiin syöttö- ja heittokulmiin. Blanchardin ja Richardsin perättäiset kolmoset tuovat ToPon tasoihin tilanteeseen 56-56, ja kaksi minuuttia myöhemmin Hanno Möttölän perättäiset korit sekä Mikko Koiviston screenin takaa ammuttu kolmonen vievät ToPon jo neljän pisteen johtoon, 64-60, pakottaen Kataja-luotsi Jukka Toijalan aikalisälle. ToPon ote kuitenkin herpaantuu joensuulaisaikalisän jälkeen ja Kataja juoksee amerikkalaiskaksikkonsa Fells-Newson johdolla nopeilla hyökkäyksillä johtoaseman takaisin itselleen. Katajan viimeisessä hyökkäyksessä kunnostautuu jälleen Virtanen, joka naulaa kolmosellaan tilanteeksi 68-73.

4. neljännes

Kankeasti liikkunut Darren Fells yllättää Kisiksen yleisön Katajan ensimmäisessä hyökkäyksessä kierähtämällä päädyn kautta puolustajansa ohi ja iskemällä ilmavan donkin sisään. Hetkeä myöhemmin Virtanen naulaa kolmosen, Kataja johtaa 68-78 ja Lopez pyytää joukkonsa aikalisälle. Päätösjakson minuutit etenevät helsinkiläisyleisön silmissä piinallisen nopeasti, kun ToPo onnistuu Blanchardin, Richardsin ja Eero Lehtisen kaukoheitoilla kaventamaan piste-eroa, mutta joensuulaiset onnistuvat aina kirimään muutaman pisteen karkumatkalle kavennuskorien jälkeen.

Kolme minuuttia ennen loppua Timi Heinonen naulaa kolmosen sisään, jota seuraa Heinosen tippaus hyökkäyslevypallosta sekä Frank Richardsin kova kolmonen screenin takaa. ToPo on jälleen napannut johtoaseman tilanteeseen 88-87, ja Kataja siirtyy aikalisälle, kun pelikellossa on aikaa 1:34. Viimeisillä minuuteilla Katajan rutiini on kuitenkin rautaa: Fellsin ja Newsonin onnistuneiden vapaaheittojen jälkeen Newson päättää ToPon pallonmenetyksestä alkaneen ajon layupiin, 88-92. ToPon aikalisän jälkeen Richards kaventaa vapaaheittoviivalta tilanteeksi 90-92, ja vaikka Katajan Fellsin viimeinen ratkaisuyritys osuu rautoihin, ToPo sortuu pallonmenetykseen kaksi sekuntia ennen loppua ja Kataja pääsee juhlimaan kauden ensimmäistä voittoaan playoff-viivan yläpuolella olevasta joukkueesta.

Ottelun ratkaisu

Kataja oli ToPoa huolellisempi pelisuunnitelmansa toteuttamisessa. Erityisesti ensimmäisellä puoliajalla Katajan suoritusvarmuus hyökkäyspäässä oli huikeaa katseltavaa. ToPo terästäytyi silminnähden kolmannella jaksolla, mutta passivoitui uudelleen ottelun lopun lähestyessä, mikä näkyi erityisesti kahden ja kolmen pisteen heittojen suhteessa sekä pallonmenetyksissä. Stadilaisten puolustus parani loppua kohden, mutta loppuvaiheilla Katajan Virtanen sekä kritiikkiäkin osakseen saaneet amerikkalaiset Fells ja Newson ottivat joukkueen harteilleen ja hakivat Joensuuhun elintärkeän vierasvoiton.

Kommentit

"Tämä oli vauhdikas, hyvätasoinen peli. Meillä ei ole tällä kaudella vieraissa kulkenut, joten tämä on siltäkin kannalta ehdottoman tärkeä voitto."
-Katajan Antti Kanervo

"Me ei pelattu täysillä. Olemme puhuttu siitä viime aikoina, että meidän pitäisi nostaa pelitempoamme, mutta annoimme sen sijaan tänään ehkä 80% itsestämme, eikä se riitä."
-ToPon Tero Laitinen

"Olen tosi iloinen siitä, että Juppe Sten on pääsemässä kuntoon. Hän tuo meille optioita hyökkäyspäähän ja yllätti omalla aggressiivisuudellaan ToPon ensimmäisellä puoliajalla. Pelasimme kerrankin tasapainoisen vieraspelin. Aiemmissa vierasmatseissa, kun kaveri on tullut ohitse, meidän pelikonseptimme on hajonnut, mutta tänään pystyimme toteuttamaan tappioasemastakin käsin omaa taktiikkaamme. Tämä oli ensimmäinen kovempi vierasvoitto, joka oli hyvin tärkeä ottaa tähän saumaan. Meillä oli ongelmia matsiin valmistautuessa, kun Lehtoranta oli sivussa kuumeen takia ja pitkään näytti siltä, että Fells ja Nenonenkin ovat sivussa. Jäätiin vähän pieneksi, mutta silti lopputulos oli hyvä. (...) Jason Conley oli aamulla futistreeneissä mukana ja teki kaksi maalia.. olemme puhuneet hänen kanssaan siitä, että odotamme häntä takaisin sitten ensi viikon aikana. ToPo on osoittanut tämän kauden aikana, että uuden amerikkalaisen sisäänajo heikentää väliaikaisesti joukkuepeliä, emmekä siksi tahdo kiirehtiä. Meillä on nyt kaksi viikkoa aikaa ajaa Conley ja Lehtoranta sisään ennen cupin finaalia."
-Katajan päävalmentaja Jukka Toijala

"Varsin vaikea peli meille. Emme pelanneet omalla tempollamme, jonka lisäksi olimme vielä väsyneitä cupin ottelusta Korihaita vastaan. Katajan tasoista erinomaista joukkuetta vastaan on vaikea pelata silloin, kun ei pysty pelaamaan täydellä vauhdilla. (...) Cupin finaalissa Kataja pelaa vielä paremmalla kokoonpanolla - siellä on mukana liigan parhaisiin pelaajiin kuuluva Sami Lehtoranta sekä uusi amerikkalaispelaaja. Siitä on tulossa vaikea ottelu, mutta aikaa on vielä kaksi viikkoa."
-ToPon päävalmentaja Maikel Lopez

Mitä seuraavaksi?

ToPo:n kolmen matsin nousujohde katkesi harmittavalla tavalla, mutta syytä hätään ei ole. Blanchard on ehtinyt olla pelaavassa kokoonpanossa kuukauden ja Möttölä kolme päivää, joten pieni ruosteisuus sallittakoon stadilaisille. Korihait-ottelun hapot painoivat yhä ToPon jaloissa, joka näkyi erityisesti ensimmäisen puoliajan joukkuepuolustuksessa sekä ottelun viimeisen puolentoista minuutin hyökkäyspään valinnoissa, mutta siitä huolimatta ryhmä on jo kahden ottelun aikana osoittanut vaarallisuutensa. Vaikka ToPo saa pelata ennen cupin finaalia vielä neljä ottelua kahdessatoista päivässä, joukkue saa kuitenkin pysytellä seuraavat kaksi viikkoa kotikonnuillaan, koska ylihuomisen Vilpas-vieraspelin jälkeen cupin fnaalia edeltää kaksi kotiottelua Kisiksellä sekä yksi vieraspeli Espoossa.

Kataja vaikutti vielä alkukaudesta ruosteiselta ja rytmiään hakevalta joukkueelta, mutta joukkuehenki ja usko yhteiseen tekemiseen on kohonnut parin kuukauden aikana silmissä. Katajan huolellinen hyökkäyspelaaminen oli miellyttävää katseltavaa, ja joukkueen kyky koota itsensä selvän johtoaseman menetyksen jälkeen oli osoitus lujasta selkärangasta. Kataja pelaa ToPon tavoin seuraavan 12 päivän sisään neljä ottelua, mutta saa myös keskittyä pitkälti kotisalinsa puolustamiseen, sillä Kauhajoella 12.1. pelattavan ottelun jälkeen joukkue pelaa kaksi seuraavaa peliään Joensuun Areenalla. Erityisesti Sami Lehtorannan paluun ja Jason Conleyn sisäänajon kannalta Katajan kotipelisuma tulee oikeaan aikaan.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2010-2011 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2010-2011

Ottelut kaudella 2010-2011

Seuran tiedot - Seuran kotisivut


LaVell Blanchard

1981
Tiedot

Mikko Koivisto

1987
Tiedot

Tero Laitinen

1987
Tiedot

Maikel Lopez

Tiedot

Hanno Möttölä

1976
Tiedot

Michael Pounds

1988
Tiedot

Frank Richards

1982
Tiedot


NBA G-liigassa mestaruuden voittanut Tim Bond Seagullsiin

NBA G-liigassa mestaruuden voittanut Tim Bond Seagullsiin

Seagullsin ensimmäinen ulkomaalaiskiinnitys Korisliiga-kaudelle 2021-2022 on yhdysvaltalainen 1-3 paikkoja pelaava Tim Bond.

Lue lisää
Seagullsin takakenttä vahvistuu: Corban Collins saapuu Helsinkiin

Seagullsin takakenttä vahvistuu: Corban Collins saapuu Helsinkiin

Helsinki Seagulls on kiinnittänyt kokoonpanoonsa neljännen ulkomaalaisvahvistuksen 26-vuotiaan yhdysvaltalaisen Corban Collinsin siirtyessä Seagulls-miehistön vahvuuteen.

Lue lisää
Saksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Saksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Helsinki Seagulls on kiinnittänyt pelintekijän paikalle yhdysvaltalaisen Kendale McCullumin. 24-vuotias Wisconsin-Parksiden ja Lewisin yliopistojen kasvatti ihastutti taidoillaan Saksan kovatasoisessa ProA-liigassa heti ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Paderbornin joukkueessa.

Lue lisää
Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen Kanadan Montrealista kotoisin olevan Mambi Diawaran kanssa.

Lue lisää
Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Helsinki Seagulls on tehnyt kahden vuoden mittaisen pelaajasopimuksen 31-vuotiaan Antti Kanervon kanssa.

Lue lisää
Nicolas Meyer ToPoon

Nicolas Meyer ToPoon

Edelliskauden Hongassa pelannut 195 senttinen ranskalainen siirtyy tulevaksi kaudeksi ToPon miesten edustukseen.

Lue lisää