Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pyrintö antoi ensi-iskun, ToPo heräsi liian myöhään

 
Pyrintö antoi ensi-iskun, ToPo heräsi liian myöhään

Kiireisille: Matsi pähkinänkuoressa

Huikean 11 matsin voittoputken jälkeen viimeiset kolme matsia kontannut Tampereen Pyrintö terästäytyi juuri oikeaan aikaan joulutauon kynnyksellä ja masensi helsinkiläiskatsojat pelaamalla ensimmäisen puoliajan ensimmäiset 15 minuuttia kauden parasta koripalloaan. Älykkäästi puolustanut ja järjestelmällisesti ToPon heikkoihin kohtiin iskenyt manselaishyökkäys kasvattivat eron 26 pisteeseen (45-71) kolmannen jakson loppuun mennessä, mutta päätösjaksolla ToPo sai horjutettua paikkapuolustuksella ja kuroi eron parhaimmillaan seitsemään pisteeseen. Horjumisestaan huolimatta Pyrintö kunnostautui Kenneth Lowen johdolla lopussa sen verran, että loppulukemat olivat mansesterilaisille suosiolliset 74-86 (30-50).

1. neljännes

Aivan alkuminuuteilla maltti ja holtti puuttuvat kummankin joukkueen pelistä, ja joukkueet juoksevat toisensa harkitsemattomien heittojen ja pallonmenetysten vuoroveden turvin tilanteeksi 6-8, kun ottelu on vanhennut kuutisen minuuttia. Mitä pidemmälle jakso etenee, sen paremmin Pyrintö pääsee mukavuusalueelleen. ToPo ruokkii palloa sisään uudelle miehelleen LaVell Blanchardille, mutta nimekäs michiganilaisjenkki rekisteröi parissa minuutissa kolme pallonmenetystä ja pari heittoa Antti Nikkilän käsiin, joiden turvin Pyrintö pystyy juoksemaan murhaavia nopeita hyökkäyksiä. Tilanne on hetkessä 8-25 ja tamperelaisten fanikatsomo tuulettaa omilleen.

2. neljännes

ToPon hyökkäyspeli Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan on käsipalloa: Frank Richardsin korilleajot tukitaan ja Mikko Koiviston "dagger" pysyy tiukasti piilossa tamperelaispuolustajien osuessa jatkuvasti syöttölinjoille. Kolmen minuutin myötä tilanne on jo 8-32. Pyrintö sortuu hetken ajan yliyritteliäisyyteen, joka kostautuu virheinä ja ToPon ajoittaisena temponhallintana. Mikko Koivisto donkkaa nopean hyökkäyksen päätteeksi kavennuksen tilanteeseen 16-34, mutta Antero Lehto palauttaa tahtipuikon joukkueelleen kahdella lähes perättäisellä kolmosellaan. Jakson edetessä Eero Lehtinen ja LaVell Blanchard onnistuvat pari kertaa ratkaisuissaan. Pyrintö pitää kuitenkin pintansa ja pysyttelee kaksikon Lehto-Damon Williams koreilla 20 pisteen karkumatkalla, 30-50.

3. neljännes

Kolmas jakso ei tuo suurta muutosta ottelutapahtumiin. ToPon hyökkäyspeli on ahdasta ja vaikeaa, ja vaikka helsinkiläiset onnistuvat saamaan puolustuspäässä edes jonkinlaisen otteen vastustajastaan, manselaiset säkittävät vaikeista heittopaikoista koreja palauttaen johtoasemansa ToPon jokaisen kavennuksen jälkeen takaisin 20 pisteeseen. Jakson loppua kohden Pyrintö lyö liinat kiinni ja jäähdyttää hyökkäyksensä kävelyvauhtiin, jonka seurauksena Pyrinnön Williams-kaksikko Damon/Antwine joutuu yhtenään läheiseen kontaktiin Timi Heinosen ja Tero Laitisen kanssa. Pienellä nokkapokalla ei ole kuitenkaan suurempaa vaikutusta kenttätapahtumiin: Pyrintö karkaa 45-71-johtoon.

4. neljännes

Ensimmäisten stadilaiskatsojien valuessa kohti Kisahallin parkkipaikkaa alkaa kentällä tapahtua. Pyrinnön hyökkäys passivoituu ja ToPo kuroutuu Blanchardin, Heinosen ja Mike Poundsin ratkaisuilla 16 pisteen päähän, 55-71. Pyrintö-luotsi Pieti Poikola pyytää aikalisän, mutta ToPon paikka puree yhä, ja tamperelaiset heittävät päätösjakson ensimmäisen puoliskon ainoat pisteensä vapaaheittoviivalta. Damon Williamsin ripityksestä tuohtunut Timi Heinonen ottaa puolestaan ToPon kiskomisen tuntumaan henkilökohtaiseksi tehtäväkseen, ja Timin onnistuneiden ratkaisujen jälkeen tilanne on 67-75, kun matsia on jäljellä 2:33 minuuttia. Vaikka Kisahallin yleisö herää kiitettävästi kannustamaan omiaan, seitsemää pistettä lähemmäksi ToPo ei lopussa pääse. Stadilaisten joukkuevirheiden täyttyessä Pyrintö pelaa aikaa pois kellosta ja hoitaa pallon Kenneth Lowen käsiin, joka palauttaa vapariviivalta ja kolmen pisteen viivan takaa Pyrinnön ulottumattomiin. Pyrintö vie joukkueiden kolmannen kohtaamisen numeroin 74-86.

Ottelun ratkaisu

Korismatsi harvoin ratkeaa 12 minuutin aikana, mutta perjantaina kävi juuri niin. ToPo jäi klassisesti kiinni "housut kintuissa", kun taas Pyrintö tuli kolmen huonon ottelun putkeen jälkeen otteluun itsevarmana ja latautuneena. Samalla, kun ToPon hyökkäys yhä totutteli LaVell Blanchardin läsnäoloon, Pyrintö pakotti ToPon jatkuviin pallonmenetyksiin ja juoksi paraatiovista nopeita hyökkäyksiä, jonka jälkeen Antero Lehto lisäsi karkumatkaa kolmosillaan. Päätösjaksolla Pyrintö keskittyi liikaa voiton varmisteluun ja Timi Heinonen onnistui herättämään vielä stadilaisissa kipinän, mutta 26 pisteen takaa-ajoasema oli aivan liikaa kurottavaksi kymmenessä minuutissa.

Kommentit

"Edellinen ottelumme Helsingissä oli huono, joten tahdoimme saada tähän matsii mahdollisimman vahvan alun. Ottelu oli meille tärkeä siltäkin kannalta, että seuraavaksi on vuorossa joulutauko ja tahdoimme lähteä viettämään joulua voittamana joukkueena. Sen kummemmasta 'statementista' ottelussa ei ollut kysymys, koska niin meidän kuin ToPonkin tekeminen on vielä puolitiessään."
-Pyrinnön Damon Williams

"Voisin luvalla sanoa, että katastrofialku. Hyökkäyspelimme oli aivan kauheaa. Pallo ei liikkunut ja mies ei liikkunut, heittovalinnat olivat huonoja. Pyrintö pääsi juoksemaan vapaita layupeja eli juuri niitä koreja, joita me emme tahtoneet heille antaa. Lopussa näytimme vähän taisteluasennetta, mutta 20 pistettä on ihan liikaa etumatkaa Pyrinnön tasoiselle joukkueelle yhdellä puoliajalla kiinniotettavaksi."
-ToPon Eero Lehtinen

"Voisi sanoa, että meille iski ottelun lopussa kokeneiden pelaajien ongelma: kun eroa on taulussa 26 pistettä, me passivoidutaan ja keskitytään pelaamaan mahdollisimman pitkiä hyökkäyksiä. Kolmiohyökkäyksen idea on kuitenkin se, että meidän pitää olla mahdollisimman intensiivisiä koko ajan. Tykkään kuitenkin siitä, että pelaamme mieluummin 15 minuuttia erinomaista ja 25 minuuttia huonoa koripalloa kuin 40 minuuttia keskitasolla, ja me ponnahdimme hyvin takaisin todella huonon Korihait-ottelun jälkeen. [...] Joukkueesta tähän asti sanoisin, että olemme vielä huonossa kunnossa. Esimerkiksi Antwine Williams ei pelannut ollenkaan viime kaudella, häneltä ei ole voinut odottaa syyskaudelta aivan täyttä panosta. Pelasimme vielä tänään samoja settipelejä kuin syyskuussa ensimmäisessä ottelussamme Kisahallissa, mutta tammikuussa aikomuksemme on lisätä variaatioita hyökkäyspeliimme. En ole koskaan valmentanut joukkuetta, jonka jatko-ohjelmasta ja harjoittelusta voin sanoa etukäteen niin paljon kuin nyt: tiedän täsmälleen, miten kehitämme peliä tammikuussa, miten helmikuussa, miten maaliskuussa."
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

"Kentällä oli ottelun alussa vain yksi joukkue. Pyrintö määräsi tempon ja hyökkäsi korille, eli teki täsmälleen niitä asioita, mistä olimme pelaajien kanssa puhuneet ennen ottelua. Valmistautumisessa ei ollut mitään vikaa, koska tiesimme kyllä, mitä Pyrintö tekee. Silti he pelasivat kuten pelasivat, ja tilanteesta 8-25 on hyvin vaikea lähteä taistelemaan enää otteluun mukaan. Olen onnellinen siitä, että joukkueellani oli tarpeeksi ylpeyttä lopussa taistella voitosta, me pääsimme vielä seitsemän pisteen päähän, mutta siihen mennessä olimme tehneet pelistä itsellemme liian vaikean. Onnittelen ja kiitän Pyrintöä - he olivat ehdottomasti parempi joukkue tänään ja he näyttivät meille, missä liigan kärki tällä hetkellä sijaitsee. [...] Joulutauon aikana keräännyn apuvalmentajieni kanssa keskustelemaan siitä, miten saamme LaVell Blanchardin istutettua paremmin joukkuehyökkäykseemme, jonka lisäksi valmistamme joukkuetta Hanno Möttölän paluuseen. Jos Damon Williams on Pyrinnön sielu, samalla tavalla Hanno Möttölä on meidän joukkueemme sielu, ja hänen paluunsa on erittäin tärkeä asia meille."
-ToPon päävalmentaja Maikel Lopez

Mitä seuraavaksi?

Pyrintö lähtee joulutauolle sijaa alemmalta kuin vuosi sitten, mutta asiat näyttävät silti lupaavilta Tampereella. Antwine Williams ja Antti Nikkilä ovat kuntoutuneet hiljalleen syksyn edetessä, Damon Williams ja Kenneth Lowe jatkavat viime kauden tahdissa, Olli Ahvenniemen pelin taso ei ole tippunut Nikkilän saapumisen myötä ja Antero Lehto jatkaa tasaista kehitystään ja saattaa keväällä kilpailla mustana hevosena "kehittyneimmän pelaajan" palkinnosta. Perjantain matsin ensimmäisen 15 minuutin aikana Pyrintö otti tasan kolme huonoa ratkaisua hyökkäyksessä ja yhden huonon ratkaisun puolustuksessa, joten oikealla keskittymistasolla pelatessaan Pyrintöä voi pitää jo nyt liigan kovakuntoisimpana joukkueena. Lisäksi Pieti Poikola voi nukkua yönsä huoleti, koska Pyrintö on vasta oppinut pelaamaan kolmiohyökkäystä ja tornikaksikko Nikkilä-Ahvenniemen ympärille rakennettu pitkä paikkapuolustus on yhä katsomaton kortti.

ToPo hävisi ottelun ensimmäiseen 15-minuuttiseen. Vaikka stadilaiset pelasivat tehotonta ja arkaa koripalloa, on pakko nostaa hattua joukkueen yritteliäisyydestä ja siitä, että Pyrinnölle oli oikeasti käydä vanhanaikaisesti matsin lopussa. ToPon avausjakson pallonmenetyksistä puolet johtuivat vähintään epäsuorasti siitä, että LaVell Blanchard on yhä hukassa joukkueen hyökkäyskuvioista, eikä ToPo ole tottunut pelaamaan sisäpelaajalla. Jos kaikki menee käsikirjoituksen mukaan, uudenvuoden tienoilla ToPolla pitäisi olla ruodussa pitkä kaksikko Möttölä-Blanchard, jolloin stadilaisjoukkue alkaa olla aivan eri näköinen.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2010-2011 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2010-2011

Ottelut kaudella 2010-2011

Seuran tiedot - Seuran kotisivutSaksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Saksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Helsinki Seagulls on kiinnittänyt pelintekijän paikalle yhdysvaltalaisen Kendale McCullumin. 24-vuotias Wisconsin-Parksiden ja Lewisin yliopistojen kasvatti ihastutti taidoillaan Saksan kovatasoisessa ProA-liigassa heti ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Paderbornin joukkueessa.

Lue lisää
Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen Kanadan Montrealista kotoisin olevan Mambi Diawaran kanssa.

Lue lisää
Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Helsinki Seagulls on tehnyt kahden vuoden mittaisen pelaajasopimuksen 31-vuotiaan Antti Kanervon kanssa.

Lue lisää
Nicolas Meyer ToPoon

Nicolas Meyer ToPoon

Edelliskauden Hongassa pelannut 195 senttinen ranskalainen siirtyy tulevaksi kaudeksi ToPon miesten edustukseen.

Lue lisää
ToPolle kolme jatkosopimusta

ToPolle kolme jatkosopimusta

Elmo Uitto, Cristian Ahokas ja Kalle Koponen jatkavat Torpan Pojissa.

Lue lisää
Jussi Syrjänen jatkaa Torpan Pojissa kaksivuotisella sopimuksella

Jussi Syrjänen jatkaa Torpan Pojissa kaksivuotisella sopimuksella

Jussi Syrjänen teki kuluneella kaudella paluun ToPoon, jossa hän aloitti oman koripallouransa. Uuden sopimuksen myötä Syrjänen jatkaa edustusjoukkueiden peräsimessä valmentajan ja General Managerin roolissa.

Lue lisää