Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Stadilaiset Korisliigan finaaleihin kymmenen vuoden tauon jälkeen

 
Stadilaiset Korisliigan finaaleihin kymmenen vuoden tauon jälkeen

1. neljännes

Ottelun merkitys näkyy alkulämmittelystä asti molempien joukkueiden otteissa. Hyökkäyspeli on sekavaa, puolustuksessa nukahdellaan ja pallonmenetyksiä sattuu molemmin puolin - eikä kuitenkaan turhan usein vastustajan pakkipelin ansiosta. Jumppa Niskanen härnää Kyle Shilohia koko kentällä, toisessa päässä Shiloh onnistuu asettumaan kerta toisensa jälkeen Trotterin eteen varjoksi. Corey Smith ja Ajene Moye takovat vuoroin rintaansa puolustaessa toisiaan.

Kouvot tekee korinsa haastamalla rohkeasti Ross Neltnerin ja Ville Kauniston suorituksilla Hanno Möttölää vastaan, mutta jakson puolivälissä ToPo siirtyy 2-7-tappioasemasta 9-7-johtoon. Koska Kouvot onnistuu puolustamaan ToPon settipelit yksi toisensa jälkeen kuiviin, stadilaiset joutuvat tyytymään 1-1-haastamiseen, joka toimii yllättävän tehokkaasti. Malli Kajander laukoo kolmosellaan ToPon 16-11-johtoon, mutta jakson viime sekunneilla Kouvojen toivonliekki syttyy Antto Nikkarisen muodossa: nuori takamies estää pallonmenetyksen päätyrajalla ja säkittää summerin soidessa kolmosen, 16-14.

2. neljännes

ToPon hyökkäyspeli ei ole edelleenkään kaunista, mutta Kajanderin hyppyheitto, Tyray Pearsonin kakkonen ja Timi Heinosen kolmonen pakottavat Kouvot aikalisälle tilanteessa 23-16. Heinonen lisää hetken kuluttua lisää vettä myllyyn: kolmonen pohjaan, ToPon johto 26-16. Kisahallin katsomossa odotetaan ToPon irtiottoa.

Kouvot on kuitenkin osoittanut henkisen kanttinsa pitävyyden jo monasti, eikä ToPo pääse laukkaamaan karkuun. Kyle Shiloh aavistaa, että Obie Trotterin kone käy kierroksilla, ja antaa kollegalleen hivenen vapaata tilaa, joka johtaa pariin riskisyöttöön. Vaikka Kouvot kivittää seuraavat heittonsa, ToPon etulyöntiasema katoaa huolimattomiin ratkaisuihin ja Ajene Moye tuo rohkeilla haastoillaan Kouvot kolmen pisteen päähän, 30-27.

Jakso etenee loppua kohti ToPon merkeissä. Timi Heinonen ja Hanno Möttölä isännöivät kenttää niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa, ja Kouvojen joukkuehyökkäyksestä seuraa tuhottomasti sumppuunajoja. Kun puoliskon päätösminuutti käynnistyy, ToPo johtaa numeroissa 38-28, mutta romahtaa vielä ennen taukoa käsittämättömästi: Corey Smith jää harhapassin jälkeen pyörittelemään päätään puoleen kenttään, ja Kyle Shiloh nousee liian hitaasti tilanteeseen havahtuneen Smithin edestä layupiin, 38-30. Seuraavassa hyökkäyksessä Trotter syöttää pallon suoraan Jukka Katajan käteen ja Shiloh kalastaa Möttölän virhetilin auki. Shilohin vapaaheittojen jälkeen puoliajalle suunnataan lukemissa 38-31.

3. neljännes

Pukukopista latautuneempana joukkueena astelee ToPo. Stadilaiset esittävät samankaltaista tehokasta miespuolustusta kuin toisen välieräottelun toisen puoliajan alussa. Kouvojen pelaajat kiertävät ratkaisua kuin kissa kuumaa puuroa, ja irtopallot pomppivat yksi toisensa jälkeen ToPolle.

Silti ToPo ei onnistu kääntämään matsia lopullisesti. Corey Smith donkkaa runsaan minuutin pelin jälkeen joukkueensa riistosta 42-33-johtoon, mutta Kouvojen puolustukseen paluu toimii erinomaisesti. ToPo välttää korilleajoja ja keskittyy sutimaan kaukaa, mutta tähtipaidat rummuttavat kolmosensa kerta toisensa jälkeen ohi. Ja kuten tapahtui toisella jaksolla, tapahtuu uudelleen: Ville Kauniston ja Ajene Moyen vuorottaiset korit tuovat Kouvot pinnan päähän, 42-41.

Ottelu jatkuu hermopelinä: joukkueet lukevat erinomaisesti toistensa pelinrakentelua ja pakottavat vastustajansa vaikeisiin paikkoihin. Corey Smith ja Tyrä Pearson vastaavat ToPon onnistumisista 1-1-tilanteista, Kouvot löytää lisää energiaa Antto Nikkarisen kolmosen muodossa. Jakso päättyy kihelmöivästi 48-46.

4. neljännes

ToPo puolustaa ryminällä ja Kouvojen askel painaa. Antto Nikkarinen passaa pallon kahdesti vaikeisiin paikkoihin ja toisessa päässä Kajander upottaa kolmosen ja pitkään pimennossa ollut Trotter kakkosen, 53-47. ToPon momentum katoaa kuitenkin jo kolmannen kerran ottelun aikana Kouvojen älykkääseen puolustuspeliin.

Joukkuettaan koko ottelun kannatellut Ajene Moye nostattaa kouvolalaisfanit penkeiltään neljän minuutin pelin jälkeen nostamalla Kouvot kahdella perättäisellä kolmosellaan tasoihin, 53-53. Moye unohtaa kuitenkin toisessa päässä Möttölän vapaaksi - kolme pistettä, 56-53. Moyen epäonnistuttua seuraavassa heitossaan vapauttaa Corey Smith riemun kattoon Kisiksellä kolmosellaan - tilanne 59-53 ja Kouvot aikalisälle jakson puolivälissä.

Kouvoilla on vielä dieseliä tankissa viimeiseen yritykseen. Shilohin vartioinnissa turhautumisen merkkejä osoittanut Trotter pakottaa pari heittoa rautoihin ja Kouvot tulee Moyen ja likaista työtä uhrautuvasti tehneen Jukka Katajan ratkaisuilla taas kolmen pinnan päähän, 62-59, kun matsia on jäljellä runsaat kaksi minuuttia.

Hetkeä myöhemmin koripallon jumalat armahtavat Trotteria. Shiloh jättää merkkausvirheen johdosta Obien vapaaseen kolmospaikkaan, ja ammattimies ei erehdy - 65-59. Kouvot ottaa aikalisän, ja seuraavassa hyökkäyksessä ToPon puolustus pakottaa heiton kaaren taakse Jukka Katajalle, jonka kaukoheitto kolahtaa rautaan. Seuraavaksi on Ajene Moyen merkkausvirheen vuoro: Möttölä vapaa kolmonen sisään, 68-59 ja päätösminuutti alkaa.

Kotiyleisö ei kuitenkaan pääse juhlimaan finaalipaikkaa vielä muutamaan minuuttiin. Kouvot säkittävät pari kaukoheittoa ja pakottavat ToPon viidesti perättäin vapariviivalle. Möttölä säkittää kuusi vaparia putkeen sisään ja nostaa kätensä tervehdykseen Kouvojen fanikatsomoa kohti. Kisahallin tulostaululla loistavat lukemat 77-68 ja ToPo etenee ensimmäisen kerran finaaleihin sitten kevään 2000.

Ottelun ratkaisu

Kahden väsyneen, toistensa metkut täydellisesti tuntevan joukkueen kohtaamisessa ToPo oli lopulta se, jolta löytyi enemmän ratkaisijoita panosten kovetessa. Kyle Shiloh pakotti ToPon neljänteen matsiin kolmannen välieräottelun uroteoillaan ja Ajene Moye osoitti päätösottelussa jälleen kerran Kisiksen yleisölle taistelijan luonteensa, mutta kaksikko ei lopulta saanut hyökkäyspäässä tarpeeksi tukea joukkuekavereiltaan. Kaunisto ja Neltner aloittivat hyvin, mutta epäröivät omien ratkaisujensa ottamista minuuttien vähetessä.

ToPo heitti kolmen pisteen heittonsa traagisen huonosti runsaan kolmen jakson ajan. Heikko prosentti johtui kuitenkin pitkälti Kouvojen erinomaisesta sijoittumisesta. Normaalisti vahvat kaukoheittäjät kuten Trotter, Smith, Möttölä, Lehtinen ja Kajander sutivat kolmosensa ohi noin 30 peliminuutin ajan, koska Kouvojen puolustus oli ohjannut heidät hieman sivuun normaaleista askelmerkeistään. Päätösjaksolla Kouvoille tapahtui merkkausvirheitä kaukoheiton puolustamisessa, ja noista tilanteista ToPo rokotti kolmella kolmosella. Vaikka Moye ja Shiloh yrittivät parhaansa, heidän kavennusyrityksensä menivät päätöshetkillä harakoille.

Kouvojen puolustus piti Obie Trotterin erinomaisesti kurissa, Tyray Pearsonin ilman palloa ja pakotti Corey Smithin hautomaan palloa kulmaan. Myös Möttölän pivot-liikkeet ja korilleajot pysähtyivät tehokkaasti jo ennen alkuaan. Kouvot tuskin kuitenkaan varautui siihen, että Timi Heinonen ja Elias Kajander upottaisivat yhteensä pelitilanneheittonsa 53,9% tarkkuudella. Pitkissä pudotuspelisarjoissa vaihtopenkin leveys nousee usein ratkaisevaksi tekijäksi, ja niin tälläkin kertaa.

Kommentit

"Sarja meni niin, että peli peliltä parannettiin suoritustamme, mutta se ei riittänyt ToPon kaltaisen erinomaisen joukkueen kaatamiseen. En lähde tuomareita arvostelemaan, mutta tässä matsissa muutama vihellys olisi mennyt toisinkin päin - siitä on kuitenkin enää turha valittaa. Möttölä ja keitä muita siellä olikaan käyttivät hyvin hyödykseen meidän pari nukahdusta puolustuspäässä, jotka olivat ihan silkkoja mokia. En sitten tiedä, oliko väsymystä vai mitä. Oli kovatasoinen ottelusarja, sai puolustaa kovaa, mutta mitään ylimääräisiä sikailuja ei kummaltakaan joukkueelta nähty, kiitos siitä myös ToPon suuntaan. (...) Se on tavoitteena, että pääsarjassa pysyn jatkossakin. Liigassa ei ole hirveästi yli kolmekymppisiä pelaajia, mutta mulla tuli ikää täyteen vasta 28 vuotta, ja kyllä tässä olisi tarkoituksena jatkaa vielä korkeimmalla tasolla niin pitkään kuin mahdollista."
-Kouvojen Jukka Kataja

"Yhdyn kollegan (Kataja) sanoihin siinä, että kovaa ja rehtiä peliä. Ei tosin tällaisessa ottelussa pitäisi olla mahdollista, että joukkuevirheet ovat menneet 18-21, vaan molemmilla pitäisi olla vihellettynä se 30 virhettä. On tosin kivempaa pelaajille ja katsojille, että puolustus pysyi puhtaana. (...) Tässä on hyvin vaikeat kaksi päivää takana. Me ei olla hävitty pitkään aikaan ja tuo Kouvolan tappio jäi vähän mietityttämään. Me tullaan aina Tyrayn (Pearson) kanssa Käpylästä samaa kyytiä treeneihin ja käytiin siinä läpi, että ennen tätä matsia Kouvot oli ollut kahdeksasta pelatusta jaksosta viisi jaksoa parempi, ja ekassa matsissa meille riitti oikeastaan yksi hyvä kymmenminuuttinen voittoon. Kouvot on niin hyvin organisoitu joukkue, että se onnistui ottamaan meiltä aseita pois, mutta onneksi saatiin ratkaisevilla hetkillä muutama heitto sisään ja oltiin levypalloissa paljon vahvempia kuin edellisessä matsissa."
-ToPon Hanno Möttölä

"Hanno puhui kauniita sanoja meidän joukkuepelistämme. Totuus on kuitenkin se, että emme olleet niin organisoituja ja kontrolloituja kuin halusimme. Olimme todella hermostuneita ensimmäisellä puoliajalla, mistä kertoo ainakin se, että menetimme pallon kymmenen kertaa ja usein vielä täysin tarpeettomista tilanteista. Toinen puoliaika oli meiltä jo vähän kontrolloidumpaa, mutta ei tarpeeksi. Miksi sitten pelaamme pelit näin.. totuus on se, että jos me pelataan käytännössä seitsemällä pelaajalla, me ei voida lähteä juoksukilpailuun kaveria vastaan, vaan meidän on pidettävä tempo alhaisena ja tiedettävä, mistä ja milloin heitetään. Kun meiltä katosi kontrolli, ToPo sai joka kerta revittyä vähän lisää eroa. Lopussa tehtiin kolme emämokaa puolustuspäässä - Moye pelasi aluksi miestä kun muut pelasivat paikkaa, seurauksena Hannon kolmonen. Vähän myöhemmin Shiloh nukahti täysin ja antoi Trotterille vapaan kolmosen, ja sitä seurasi toinen samankaltainen tilanne, josta Hanno pussitti kolkin. Me mokattiin kolme kertaa puolustuspäässä tässä matsissa, kaikki vikalla jaksolla, ja jokaisesta mokasta ToPo heitti kolmosen. (...) Minä olen helvetin ylpeä tästä joukkueesta. Me ollaan monta kertaa noustu todella vaikeasta paikasta takaisin. Me oltiin Katajaa vastaan 1-2-tappiolla ja ratkaisevassa puolivälierässä 15 pinnaa takana, mutta tultiin voittoon. ToPo johti otteluvoitoin 2-0 ja kasvatti eron yhdeksään pinnaan kolmannessa matsissa, mutta me tultiin ohi ja voitettiin. Tänään ToPo johti muutamaan otteeseen 8-9-pinnaa, ja me tultiin joka kerta takaisin. Hävisimme kuitenkin paremmalle joukkueella ja tahdon onnitella vastustajia, jotka ansaitsivat finaalipaikkansa."
-Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijala

"Kiitos Jukka Toijalalle hienoista sanoista. Jukka on hieno ihminen, ja tarkoitan sitä aidosti. Vuosien aikana valmentajakollegoita on nähty monenlaisia, mutta Jukka on ollut aina sellainen, jolla on ollut aikaa keskustella ja vaihtaa mielipiteitä ja näkemyksiä. Olen toivonut Jukkaa myös työni jatkajaksi tänne ToPoon, mutta mieluummin toivon, että joku eurooppalainen huippuseura nappaa hänet. Ja matsista... meille on ollut alusta asti selvää, että Kouvot on se joukkue, joka venyy ja taistelee. Olen hirveän iloinen koko joukkueen puolesta ja kyllä on pakko sanoa, että meille oli äärettömän suuri etu siitä, että penkiltä tuli tällaiset kaverit kuin Timi Heinonen ja Elias Kajander tänäänkin ottamaan ratkaisuja, kun muilta ei uppoa. Pistettiin kovat heitot sisään lopussa ja oltiin levypalloissa jo ihan eri tasolla kuin torstaina. Täytyy myöntää, että olen huojentunut ja helpottunut tässä vaiheessa - olen ollut näissä liemissä aiemminkin, mutta korvien välissä on ollut melkoisesti jyskettä viimeisen parin päivän ajan. Vielä ei olla mitään voitettu, mutta nyt voi ottaa ainakin puoli päivää vähän rauhallisemmin."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

ToPo teki sen, mitä kaikki joukkueelta ovat odottaneet kauden alusta asti, ja eteni Kouvojen tarjoamasta erinomaisesta vastuksesta huolimatta finaaleihin. Stadilaisten joukkuehyökkäys yskähteli paikoin pahastikin kolmannessa ja neljännessä ottelussa kaksi matsia kestäneen flown jälkeen, mutta näitä kahta ottelua voidaan pitää esimakuna nurkan takana häämöttävistä finaaleista. Tampereen Pyrintö hakee Kouvojen tapaan voittonsa raatamalla puolustuspäässä muita joukkueita enemmän, jonka lisäksi Pyrinnöstä löytyy Kouvoja laajempi hyökkäysrintama, johtotähtenään 36-vuotias Damon Williams. Finaaliparissa Pyrintö-ToPo on olemassa kaikki klassikon ainekset.

Kouvot ei antautunut kahden suurinumeroisen tappion jälkeen ja jäi parin ison heiton päähän siitä, että joukkue olisi pakottanut ToPon selkä seinää vasten viidenteen matsiin Mansikka-aholle. Pudotuspelien edetessä kiivas ottelutahti alkoi painaa kouvolalaisten jaloissa silminnähden, eikä ryhmästä löytynyt enää vastuunkantajaa Ajene Moyen rinnalle neljännen matsin minuuttien vähentyessä. Jukka Toijalan aikakausi Kouvojen peräsimessä päättyy tulevalla viikolla pronssiotteluun, ja vaikka pettymys kouvolalaisleirissä on juuri nyt suuri, syttyy joukkue varmasti vielä taisteluun himmeämmistä mitaleista menestyksekkään neljän vuoden jakson päätteeksi.

Alustavaa tietoa 1. finaaliottelusta

Ensimmäinen finaaliottelu Tampereen Pyrinnön ja ToPon välillä pelataan Tampereella Pyynikin Palloiluhallilla torstaina 29. huhtikuuta. ToPon fanibussiin Tampereelle mahtuu 50 henkilöä, ja bussi starttaa Kisahallilta 15:30 tienoilla. Lisätietoja luvassa myöhemmin.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivut



NBA G-liigassa mestaruuden voittanut Tim Bond Seagullsiin

NBA G-liigassa mestaruuden voittanut Tim Bond Seagullsiin

Seagullsin ensimmäinen ulkomaalaiskiinnitys Korisliiga-kaudelle 2021-2022 on yhdysvaltalainen 1-3 paikkoja pelaava Tim Bond.

Lue lisää
Seagullsin takakenttä vahvistuu: Corban Collins saapuu Helsinkiin

Seagullsin takakenttä vahvistuu: Corban Collins saapuu Helsinkiin

Helsinki Seagulls on kiinnittänyt kokoonpanoonsa neljännen ulkomaalaisvahvistuksen 26-vuotiaan yhdysvaltalaisen Corban Collinsin siirtyessä Seagulls-miehistön vahvuuteen.

Lue lisää
Saksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Saksan ProA-liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Kendale McCullum Seagullsiin

Helsinki Seagulls on kiinnittänyt pelintekijän paikalle yhdysvaltalaisen Kendale McCullumin. 24-vuotias Wisconsin-Parksiden ja Lewisin yliopistojen kasvatti ihastutti taidoillaan Saksan kovatasoisessa ProA-liigassa heti ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Paderbornin joukkueessa.

Lue lisää
Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Kovia näyttöjä antanut Mambi Diawara Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen Kanadan Montrealista kotoisin olevan Mambi Diawaran kanssa.

Lue lisää
Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Seagullsin kova kotimainen runko vahvistuu: Antti Kanervo jatkaa Helsingissä

Helsinki Seagulls on tehnyt kahden vuoden mittaisen pelaajasopimuksen 31-vuotiaan Antti Kanervon kanssa.

Lue lisää
Nicolas Meyer ToPoon

Nicolas Meyer ToPoon

Edelliskauden Hongassa pelannut 195 senttinen ranskalainen siirtyy tulevaksi kaudeksi ToPon miesten edustukseen.

Lue lisää